Olin äsken ulkona lumitöissä lumisateessa. Ajattelin siinä sitten että mitähän naapurit ajattelee, kun toi hullu tekee lumitöitä jo nyt eikä vasta illalla sateen päätyttyä. Mietin miten selittäisin asian jos joku sattuisi tätä kysymään.

Fysiikka

Ajatellaan että sinun tarvitsisi nostaa 60 kg painoinen pyöreä rautakuula kuorma-auton kyytiin metrin korkealle lavalle. Harva pystyy tätä nostamaan suoraan maasta lavalle. Rakentamalla rampin saat pyöriteltyä kuulan loivaa ylämäkeä pitkin lavalle.

Kumpi ratkaisu vaatii enemmän työtä?

Ratkaisu on, ei kumpikaan. Kappaleen nostaminen tiettyyn korkeuteen vaatii aina yhtä paljon työtä. Kappaleen nostamiseen vaadittava työ saadaan kaavasta m x g x h. Tässä tapauksessa siis 60 kg x 10 m/s2 x 1 m = 600 Joulea. (pyöristellen)

Voimamies nostaa kuulan suorinta reittiä ja liikuttaa kuulaa vain tämän metrin pituisen matkan. Hän tarvitsee voimaa 600 Newtonia pystyäkseen tähän suoritukseen.

Lankun etsinyt kaveri pyörittelee kuulaa hieman pidemmän matkan, mutta sopivalla lankun kulmalla hän voi esimerkiksi puolittaa tarvittavan voiman 300 Newtoniin. Tällöin tosin hän joutuu työntämään kuulaa 2 m matkan, jolloin yhteistyö muodostuu samaksi 600 Jouleksi.

Työn voi tehdä monin tavoin, mutta lopullinen työmäärä on sama.

Esimerkiksi pyöräillessäsi ylämäkeen voit vaihtaa pienemmälle vaihteelle.

Kuvitellaan että vaihdat puolet pienemmälle rattaalle, jolloin saman matkan kulkemiseksi joudut polkemaan tuplamäärän. Yhteen polkimen kierrokseen tarvittava voima puolittuu, mutta niin puolittuu myös kuljettu matkakin.

Päästäksesi yhtä kauaksi, sinun on joko poljettava tuplavauhtia tai vaihtoehtoisesti käytettävä matkaan tuplasti aikaa. Kuitenkin mäen päälle pääsemiseksi joudut käyttämään aivan saman määrän työtä. Tämä työ voidaan vain jakaa pienempiin osiin joko ajallisesti tai matkaa (poljinkierroksia) muuttamalla.

Miten tämä liittyy lumitöihin?

Kuvitellaan että aamupäivällä  on satanut 3 cm lunta ja illan aikana tulee toiset 3 cm. Vaihtoehtoni on lähteä kolaamaan 2 kertaa päivässä 3 cm tai kerran päivässä 6 cm. Teoreettisesti teen siis saman määrän työtä joka tapauksessa. Yhtä paljon lunta täytyy siirtää pois pihasta.

Käymällä kaksi kertaa lumitöissä voin jakaa kolan työntämiseen tarvittavan voiman puoleen. Huijaan siis itseäni, että pääsisin helpommalla.

Tietenkään asia ei koskaan ole näin yksinkertaista. Ensimmäisessä rautakuulan nostotapauksessa huomioon tulisi ottaa lankun aiheuttama kitka yms. Samoin lumitöissä paksumman lumipatjan kolaaminen aiheuttaa muitakin hankaluuksia, kuten sen että kolaan ei mahdu kerralla yhtä pitkän matkan lumet.

Tämä taas aiheuttaa sen, että en välttämättä pysty kolaamaan pitkää pihatietä yhdellä vedolla, vaan voin joutua käymään välityhjennyksillä, kun kola täyttyy. Se siis aiheuttaa ylimääräistä kävelyä, eikä täten ole ollenkaan varmaa että käymällä vain kerran lumitöissä, tulen kävelleeksikin vain puolet.

Lisäksi tänään päätökseeni vaikutti myös se, että lähtiessäni pihalle oli vielä pakkasta ja nyt lumisade rupeaa jo muuttumaan märäksi. Pääsen siis helpommalla kolaamalla kuivan pakkaslumen pois alta ennen kuin se koko 6 cm on märkää lunta. Teinkin päätökseni enemmän intuitiolla kuin pitkällä harkinnalla. Intuitioni sanoi että tyhjentämällä ensin pihasta pakkaslumet, pääsen vähemmällä työllä, kuin kolaamalla illalla korkeamman patjan märkää lunta.

Mitä tästä opimme?

Kuten jo sanoin, maaliin pääsee monia reittejä. Jollekin sopii pidempi, toiselle lyhyempi reitti. Sinun tulee miettiä mikä on se oma tapa tehdä töitä, jotta voit hyödyntää oman osaamisesi parhaiten. Joskus on parempi riehua hommat nopeasti pois alta, joskus taasen on parempi ottaa rauhallisesti oma aikansa.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä töitänsä. Tunne itsesi, ympäristösi ja työntekijäsi sekä hyödynnä niitä ratkaisusi tekemisessä.

Written by Jesse Uitto

CEO @ Novellus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *