Yle uutisoi tänään 21.12.2015, että tuotantoa palaa Kiinasta takaisin Suomeen.

Jutun mukaan tuotanto Kiinassa ei toimi jäykän tuotannon, laatuongelmien ja korkeiden rahtikustannusten johdosta. Vaikka esimerkiksi merirahti on halvinta vuosikausiin!

Aika on rahaa

Varsinaisten rahtikustannusten lisäksi pitää muistaa että aika on rahaa. Merirahti Kiinasta kestää kauan, jonka lisäksi tuotanto isoissa tehtaissa pitää suunnitella pitkälle etukäteen. Tämä tekee tuotteiden tilaamisesta todella jäykkää ja voi kasvattaa varastoja ja eritoten varmuusvarastoja tarpeettomasti.

Kirjoitin hieman samasta asiasta aiemmin kesällä. Kotimaisella tai Eurooppalaisella tuotannolla, joka on lähellä kuluttajia, voidaan tuottaa nopeasti pienempiä eriä, jolloin varastot ovat pienemmät ja hävikki on pienempi. Tuotteita tehdään vain tarpeeseen, ei ennustetun tarpeen mukaan.

Tulee huomata, että toimitusketjun hallinnan merkitys kasvaa kokoajan ja sen tarvetta ei ainakaan vähennä suuntaus pienempiin varastotasoihin. Tarkalla toimitusketjun hallinnalla yhteistyössä laadukkaiden tuotteiden kanssa voidaan helposti säästää korkeamman kustannustason maan työvoimakustannukset.

Tuotekehitys

Laadun lisäksi myös tuotekehitys on helpompaa, kun tehtaat ovat lähellä. Voidaan tehtä helpommin koe-eriä oikeassa tuotantoympäristössä ja tarkkailla niiden laatua ja valmistustapoja. Kuulopuheiden mukaan Aasialaisten kanssa ei ole helppoa tehdä tuotekehitystä. Heidän ongelmanratkaisukykynsä eivät välttämättä kohtaa meidän käsitystemme kanssa, joka voi olla ongelma muutoinkin kun vain uusien tuotteiden suhteen.

Yhteenvetona todettakoon, että halvalla harvemmin saa hyvää. Tuotannon ulkoistamisessa pelkkä tuotannon hinta ei ole ainut hintaan vaikuttava tekijä. Tämän tuotteen lopulliseen hintaan vaikuttaa ainakin laatu/vialliset tuotteet, rahti, varastointikustannukset ja varastoon sitoutuneen pääoman kustannukset.

Written by Jesse Uitto

CEO @ Novellus.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *